Goed geregeld door Brocaar in Zeist en omgeving
Wat is een levenstestament?
Een levenstestament is een document waarin u een aantal zaken vastlegt die gevolg hebben voor de kwaliteit van uw verdere leven voor het geval er tijdens uw leven iets gebeurt waardoor u zelf niet meer kunt handelen. Bijvoorbeeld als u door een ongeluk of door ziekte niet meer in staat bent om belangrijke zaken - privé of zakelijk - te regelen. Ook als u bepaalde zaken niet zelf meer wilt regelen en het prettiger vindt dat een ander dat voor u doet. In al deze situaties is het van belang om te weten wat uw wensen zijn.
Uw wensen en voorkeuren worden vastgelegd in specifieke dossiers zoals het levensloopdossier, medisch zorgdossier, uitvaartdossier, schenkingendossier en inboedeldossier.
Wat is het verschil met een gewoon testament?
In een gewoon testament legt u vast wat er ná uw overlijden met uw nalatenschap moet gebeuren. Dit testament werkt pas na overlijden.
Een levenstestament is dus een testament dat werkt tijdens het leven. U houdt op deze manier de regie in handen ook als u niet meer in staat bent voor uw belangen op te komen.
In een levenstestament regelt u wat in uw specifieke situatie van belang is. U kunt uw wensen vastleggen ten aanzien van onder meer:
- Uw financiën (geen hypotheek), onderneming, woning en andere onroerende zaken
- Schenkingen, of u deze wilt (blijven) doen en zo ja, onder welke voorwaarden
- Het geven van toestemming voor het al dan niet mogen verrichten van medische handelingen
- Voogdij over uw kinderen
- Uw inboedel waaronder ook uw huisdieren
- De benoeming van een (familie)mentor en of een (familie)bewindvoerder over uw vermogen;
- Praktische zaken voor na overlijden (begrafenis of crematie)
- Volmachten. U benoemt zelf iemand die namens u bepaalde rechtshandelingen mag verrichten. U geeft aan of dit per direct is of het klaar heeft liggen voor als er iets met u gebeurt. Er zijn verschillende soorten volmachten zoals algemene volmacht, ondernemersvolmacht, buitenlandvolmacht en medische behandelingsvolmachten
Tip:
Minimaal 2 verwanten per volmacht voorkomt misbruik en onenigheid. Ook bij afwezigheid van een gevolmachtigde kan de ander het overnemen.
Als u de juiste procedure volgt zijn deze dossiers rechtsgeldig zonder dat ze zijn vastgelegd bij een notaris.
Wat kan ik voor u doen?
Graag adviseer ik u over het Levenstestament en verleen ik u praktische hulp bij het tot stand komen hiervan. Dit betekent dat ik u informeer, adviseer, help bij het opstellen van de volmachten, u begeleid in uw gesprekken met familie en instellingen. Twee maal per jaar ontvangt u van mij bericht met de vraag uw levenstestament door te nemen. Immers, het kan zijn dat uw wensen zijn veranderd. Deze veranderingen zijn belangrijk op te nemen in uw levenstestament.
Belangrijk om te weten
- Een levenstestament is op ieder moment herroepbaar, controleer 2 x per jaar de inhoud van het levensdossier op uw wensen en situatie. Herbevestig dan ook direct de inhoud waarbij uw gevolmachtigden aanwezig zijn en deze ook tekenen voor herbevestiging.
- Er zijn verschillende medische zorgverklaringen mogelijk. Laat ook altijd uw huisarts weten dat deze aanwezig zijn, wie uw wettelijke vertegenwoordigers zijn en waar ze te bereiken zijn.
- Bewaar het levenstestament niet alleen bij u thuis. Maak verschillende kopieën en geef die aan uw gemachtigden en uw huisarts. Een kopie is ook altijd aanwezig bij Brocaar Bewindvoering en Mentorschap.
Heeft u vragen of wilt u informatie bel gerust of stuur een email.
Lid van de Nederlandse Beroepsvereniging voor Professionele Mentoren, NBPM
T. 06 518 64 344
E.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
contact